Publikacje

Kawa na zdrowie?

Kawa jest drugim na świecie najbardziej popularnym napojem – zaraz po wodzie. Nazywana jest „intelektualnym paliwem współczesnego świata”, a mózg ludzki to ponoć „maszyna do przemieniania kawy w twierdzenia matematyczne”. Najwyraźniej człowiek potrzebuje kawy, bez względu na wszystkie związane z…

Kawa ze szklanką mineralnej

Jedna z legend głosi, że kawę odkryły… kozy. Pasterz zauważył, że gdy zjadły owoce z krzewu kawowca, stały się bardziej ożywione. Kiedy sam spróbował czerwonych owoców, nie chciało mu się spać i nie czuł zmęczenia. Inny przekaz mówi, że kawa…

Kofeina i mineralna

Jedna z legend głosi, że kawę odkryły… kozy. Pasterz zauważył, że gdy zjadły owoce z krzewu kawowca były bardziej ożywione. Sam spróbował czerwonych owoców i o dziwo nie tylko nie chciało mu się spać, ale również nie czuł zmęczenia.

Fenomen włoskiego aromatu kawy

Polacy kochają wszystko co włoskie, począwszy od kuchni, a skończywszy na ubraniach Giorgio Armaniego, zresztą nie bez powodu, gdyż ubierają się u niego największe gwiazdy światowego kina i estrady.

Historia kawy w Polsce

Kawa dotarła do Polski pod koniec XVII wieku z południa Europy – od panujących nad Mołdawią Turków. Jej miłośnikami byli wówczas m.in. Jan III Sobieski i Bohdan Chmielnicki, jednakże powszechnie nowy napój uznawano za niezbyt smaczny, tudzież szkodliwy. Potępiali go…

Kawa idealna na upalne dni

Dziś kolejny upalny dzień. Jesteś znudzony ? Zmęczony ? A może spędzasz samotnie wakacje w domu i jesteś tak leniwy że wielkim wysiłkiem jest dla Ciebie ruszenie się z fotela. MOŻESZ TO ZMIENIĆ !

Kawowa etykieta

O tradycji podawania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysłowie „co kraj to obyczaj” nie znajduje jednak zastosowania w kontekście serwowania „małej czarnej” – tutaj zasady pozostają niezmienne. Warto bliżej…

Kawowy Savoir Vivre

O sposobach przygotowania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Dzięki temu włoska „mała czarna” doczekała się wielu odmian. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna – zasady jej podawania.