Publikacje

Kawa sekret baristy – wydanie IV

To już czwarte wydanie książki “Kawa sekret baristy”. Ta pozycja odnosiła sukces i wydawnictwo postanowiło wydać odświeżoną kolejną wersję książki. Nie może jej zabraknąć w domowej biblioteczce każdego fana dobrej filiżanki kawy. Jeśli szukasz informacji o sposobach parzenia przepysznej kawy,…

Zapach świeżej kawy

Kawa magiczny napój, nawet Ci, którzy jej nie piją, kochają zapach świeżo parzonej małej czarnej. W Polsce pod koniec XIX wieku kupowano w sklepach surowe ziarno kawy, które później palono na kuchennych patelniach lub w specjalnych blaszanych bębenkach.

Kto pije najwięcej kawy?

Marketingowcy i PR-owcy piją ogromne ilości kawy. Większymi osiągnięciami w tej dziedzinie pochwalić się mogą tylko naukowcy. PR-owcy zgromadzeni na Social Media Day będą mieli okazję dowiedzieć się, jak ilość przekuć w jakość. Podczas konferencji na wrocławskim Uniwersytecie Cafe Pestka…

“Niecodzienna Codzienność” czyli tropem zielonych upraw

Wiemy doskonale, że kawa to jeden z najbardziej popularnych i chętnie spożywanych napoi. Na początku prażono ziarna oraz gotowano z dodatkiem tłuszczu. W bardziej cywilizowanej postaci trafiła do Europy na początku XVII wieku, w postaci palonych ziaren, zmielonych, które poddawało…

O przechowywaniu kawy słów kilka…

Właśnie wracamy z zakupów. Owoce wykładamy na paterę, chleb chowamy do szafki, masło zamykamy w lodówce, lody w zamrażarce, kawę… no właśnie, jak przechować kawę, by nie zdegradować jej cennych wartości?