Kawa

Coś nie tak z segmentem Speciality Coffee w 2021?

Fanem kawy z segmentu specjality jestem od samego początku. Bo w latach wczesnych 2000-cznych była to jedyna droga do napicia się dobrej kawy. W latach 2020-2021 przypadających na czas pandemii wydawałem na kawę z tego segmentu blisko 400-500 złotych miesięcznie.…

Narodziny Espresso

Jak powstała nazwa Espresso? Czemu miała służyć i jakie funkcje pełniła na początku powstania? Przedstawiamy, świetne podsumowanie, tego czym jest Espresso i jak powstała ta nazwa. Co sprawiło, że kawa espresso na zawsze zmieniła przemysł kawowy na świecie? Narodziny Espresso…

9Barista Espresso Machine – kawiarka pod espresso

Oto nowoczesne podejście do kawiarki. Działa podobnie jak zwykła kawiarka, ale dzięki nowoczesnej konstrukcji, ciśnieniu dochodzącemu do 9 bar oraz projektowi wprost od inżyniera lotniczego otrzymujemy prawdziwe espresso z pianką. 9Barista Espresso Machine Cena może przerażać. Koszt takie kawiarki to…

Jak przygotować pyszną kawę w V60

Czy wiesz jak przygotować pyszną kawę w dripie? Oto ciekawy sposób, na zaparzenie kawy w Hario V60, prawdopodobnie najpopularniejszym systemie drip. Zobacz jak przygotować i poprowadzić proces parzenia od A do Z.   Lubisz parzyć kawę w domu? Zobacz jak…

Jakość wody a kawa

Czy zastanawialiście się jaki wpływ na kawę ma woda? Oto bardzo ciekawa prelekcja w firmie La Marzocco o jakości wody i wpływie na smak kawy oraz sprzęt w kawiarni.

THE RIGHT ROAST – sporo o kawie

Dziś przedstawiamy bardzo ciekawe miejsce, opowiadające o kawie. Nie tylko zobaczycie wiele ciekawych miejsc związanych z kawą w UK i nie tylko ale również będziecie mogli kupić super kawę.

Miscela d’Oro wypita w Pradze

Mieliśmy okazję pić kawę z brandu Miscela d’Oro będąc w poniedziałek w Pradze. No cóż można powiedzieć o kawie przygotowanej w baro-restauracjo-pubie? Była świetna!