Ethiopia Yirgacheffe Grade 2 – zmieliliśmy, wypiliśmy, oceniamy
Mieliśmy przyjemność wypić duże ilości afrykańskiej kawy „Ethiopia Yirgacheffe„. Opowiemy o naszych wrażeniach smakowych i doznaniach z filiżanką tej wyśmienitej kawy.
Mieliśmy przyjemność wypić duże ilości afrykańskiej kawy „Ethiopia Yirgacheffe„. Opowiemy o naszych wrażeniach smakowych i doznaniach z filiżanką tej wyśmienitej kawy.
Polacy nie należą do narodów kawiarzy, a spożycie kawy w Polsce jest wciąż na bardzo niskim poziomie. Przeciętny Polak rocznie wypija napar z 2,5-3 kg kawy. W Niemczech średnia wynosi 7-9 kilogramów, a w krajach skandynawskich jest to nawet 14…
Zakup używanego ekspresu do nowej kawiarni może być dobrym rozwiązaniem na początku przygody z prowadzeniem biznesu kawowego. Warto już przed zakupem dowiedzieć się gdzie ekspres serwisować i z kim.
Parzenie kawy na zimno przeżywa ostatnio wielki powrót w kawiarniach na terenie US oraz europy. W Polsce zimny proces nie ma jeszcze tak popularnego miejsca pewno ze względu na ceny sprzętu oraz czas i dużą ilość kawy jaką należy przeznaczyć…
Istnieje wiele legend, mówiących o odkryciu kawy. Której z nich wierzyć – trudno powiedzieć, bowiem wszystkie są bardzo stare.
W 2014 roku Nescafe stworzyło połączenie budzika oraz opakowania do kawy. Czyli nakrętka słoika zmieniła się w unikalny budzik. Ciekawy pomysł, sam bym kupił taki zestaw dla budzika.
Tej zimy Mikołaj, Bałwanek i Renifer zjednoczą siły, aby wywołać uśmiech na twarzach zmarzniętych przechodniów. Piernikowe chatki, magiczne pomarańcze i zaczarowane czereśnie będą kusiły niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Kto tak naprawdę zarabia na kawie? Komu imigracja przynosi korzyść? Jak to się stało, że Chiny w ciągu zaledwie pięćdziesięciu lat z najbiedniejszego kraju na świecie wyrosły na światowego giganta?
William H. Ukers napisał wyśmienitą pozycję o kawie. Jest to uznawana za jedną z najlepszych a zarazem podstawowych książek o kawie dla każdego fana tego trunku.