Brisman to kolejny bar kawowy w Poznaniu, ale czy faktycznie jest taki sam jak inne? Oj nie, to zupełnie inna kultura picia kawy, zupełnie inne doznania.
Moje spotkanie we wtorkowe popołudnie, w kawowym centrum Poznania, rozpoczął widok szerokiego uśmiechu Brismana. Tak, tak dobrze usłyszeliście: nie barista, nie barman, nie kelner a właśnie Brisman.
Kawa u Brisman’ów
Specjalnie Prosili mnie by nie pisać i zwracać się do nich per. barista, bo baristami nie są. Co do tego się zgodzę, gdyż są „Brismanami” magicznych opowieści i spotkań przy dobrej kawie.
Na sam początek należy zastanowić się czemu bar kawowy a nie kawiarnia. Nie jest to błąd, to przemyślana polityka firmy. Nie chcą być kojarzeni z bezosobową, sieciową kawiarnią, gdzie klient otrzymuje ciasto z kawą i nie widzi więcej kelnera czy baristy. Chcą być blisko swojego klienta, dzięki rozmowie i poświęconej mu uwadze tworzyć wyjątkowy i niezapomniany klimat, pełen kawowych inspiracji. Frontem do klienta, chcą z klientem rozmawiać i tworzyć klimat dookoła kawy.
Do kawiarni możesz iść ze znajomymi pogawędzić o wszystkim i niczym, możesz iść też na randkę czy spotkanie biznesowe. Do Brismanów zachodzisz nie tylko na kawę, w pakiecie otrzymujesz szeroki wachlarz wiedzy o kulturze kawowej: Jej tajemnicach, celebracji i obyczajach. To miejsce skierowane również do studentów i młodych ludzi którzy chcą napić się wyśmienitej kawy bez groźnego uszczerbku dla portfela.
W barze szerokie menu oferuje kawy pochodzące z całego świata i ich wyjątkowość nie dotyczy to tylko miejsca ich geograficznego pochodzenia. Ich podanie, sposób zaparzania i znajomość tematu sztuki kawowej powoduje, że końcowy efekt daleko przekracza wszystko co oferuje konkurencja skupiona na małej rozpuszczalnej, podanej w biegu. W tym momencie warto powiedzieć, iż zależy tutaj na podawaniu kawy o szczególnych walorach smakowo zapachowych a nie zwykłą rozpuszczalną dla przechodnia.
Możecie napić się wyśmienitego espresso robionego na Faema e91 Ambassador Se a2. Espresso robią tylko na kolbach z podwójną wylewką, które dają bardzo powtarzalne efekty ekstrakcji kawy. Oczywiście takim działaniem jedno espresso trafia do klienta, drugie jest niestety wylewane… ale zawsze możemy zamówić doppio.
Możecie również napić się kawy z AeroPress’u, dripa czy zaparzonej w syfonie a nawet kawiarce. Oto na ile sposobów Brismani mogą zaproponować klientom różnego typu wyśmienitą kawę. Jak sami mówią, bardzo często klient nie jest świadomy co lubi do momentu wizyty u nich. Dopiero po, będzie mógł śmiało powiedzieć, spróbowałem kawy z różnych źródeł.
To może teraz przejdziemy do samych ziarenek jakie posiadają w swojej ofercie. Jako dobre miejsce kawowe bazują na specjalnych blendach tworzonych tylko dla nich przez Polskie palarnie. Tak, tak silnie podkreślają fakt, iż ich kawa pochodzi z dobrych i sprawdzonych źródeł oraz wspierają Polski biznes zamawiając kawę z rodzimych dobrych źródeł.
Mnie udało się skorzystać z ich ciemnej i jasnej mocno i lekko palonej mieszanki kawowej palonej niecały miesiąc wcześniej. To jasny sygnał, że dbają o świeżość podawanej kawy, nie używają innej niż ta możliwie najświeższa. To bardzo trudne w komercyjnej i nastawionej na zysk gastronomi. Jednak to jeszcze bardziej i wyraźniej odróżnia to miejsce od innych w kawowym Poznaniu.
- Blend czarny – 15% Robusty z Ugandy i 85% Arabiki o bardzo skoncentrowanym smaku czekoladowym
- Blend biały – 100% Arabiki, jest bardzo owocowa w aromacie w smaku zrównoważona
Co Brismani mówią o swojej kawie
„W naszym barze używamy tylko zacnych ziaren kawy typu Specjality Coffee ,zawsze świeżo palonych których data palenia nie przekracza 6-7 tygodni od wypalenia.
Mamy dwa blendy do espresso z Polskiej palarni kawy, która to wcześniej w surowiec zaopatruję się w domu kawy Sandalj z Triestu. Tak więc mają dostęp do dobrego zielonego towaru i potrafią je dobrze wypalić. Jest to również ziarno z handlu który omija giełdę i pośredników oparty na sprawdzonych źródłach. Kawa jest palona w stopniu średnim już jako blend dzięki czemu w smaku jest zrównoważona, harmonijna, głęboka i bogata.
Do filtra mamy przeważnie jakieś single. Tu na tapecie pojawiają się nasze rodzime palarnie takie jak AproTrade, Coffee Proficiency, Kofi Brand, Java Coffee i czasami skandynawskie rarytasy. Wspiera nas też Dibar z Barcelony z mieszankami do espresso pod kawy mleczne i zajedzie też czasem jakimś singlem ! „
Plany na przyszłość to otworzenie kolejnego miejsca w Poznaniu bazującego na metodach alternatywnych parzenia kawy oraz otworzenie własnej palarni. Wypalanie kawy pozwoli na tworzenie własnych mieszanek o nowych, nieznanych jeszcze walorach smakowych i zapachowych. Za plany trzymamy kciuki, tak by w na mapie Poznania pojawiały się kolejne wyśmienite kawowe bary!
Brismani robią również szkolenia baristów od podstawowych, przez Latte Art, aż po zaawansowane dla bardziej doświadczonych osób z minimum 6 miesięcznym stażem za barem.
Może uda się nam wspólnie przejść szkolenia u Brismanów ?? Niestety nie zostało zaproponowane nam darmowe szkolenie dla forumowiczów. Mamy nadzieję, iż uda się nam w przyszłości otrzymać darmowe miejsca szkoleniowe i poszerzyć swoją wiedzę o kawie…
Na sam koniec troszkę minusów. Na spotkaniu niestety nie udało się uzyskać zniżek dla czytelników MC. Ale nie jest tak źle, obiecano mi, że jeśli zagniecie Brismana z zagadnień kawowych dostaniecie zniżkę! Tak więc w celu obniżenia ceny musicie się wysilić i wdać w rozmowę o kawie! Mi osobiście zabrakło również pysznych ciast, ale wyśmienita kawa sprawia, że strata nie jest tak mocna.
Czy już Was zachęciłem do przyjścia do tego niecodziennego Poznańskiego miejsca ? Jeśli tak to zapraszam do odwiedzenia Brisman Kawowy Bar w Poznaniu gdzie możecie mnie tam czasem zastać. Tak więc kubki i filiżanki w dłoń weź…
Autor: Marcin Ożarek
21.11.2012 Poznań
Napij się w Kawowym Barze! Otwarte: poniedziałek – piątek 7:30 – 20:00, sobota 10:00 – 20:00, Mickiewicza 20,piwnica