Kenia Matunda z wrocławskiej palarni Paloma

Dziś otworzyliśmy nową kawę pod dripa z wrocławskiej palarni kawy Paloma. Jest to myta Kenia a dokładnie Kenia Matunda zebrana w 2021 roku. Powiem wam, że jest z czym eksperymentować.

Ostatnio poszukujemy nowych kaw i nowych doznań, a z palarni Paloma dawno nic nie braliśmy. Ale oczywiście, zdecydowaliśmy się na zakup dwóch kaw, w tym była Kenia Matunda i to był strzał w dziesiątkę.

Opis kawy Kenia Matunda

Jasno palona, 100% arabika mytej obróbki z Kenii. Idealnie sprawdza się w przelewie. Kawa o wysokiej kwasowości i słodyczy.

  • Kraj: Kenia
  • Region: Nyeri County
  • Wysokość upraw: 1,200 – 1,900 m.a.s.l
  • Producenci: Mali plantatorzy / Małe posiadłości o średniej wielkości 0,5 hektara
  • Odmiana botaniczna: SL28, SL34, Ruiru 11, Batian
  • Obróbka: Myta, suszone na afrykańskich łóżkach
  • Profil sensoryczny: Cytryna, pomarańcza, malina, karmel, ciemna czekolada
  • Ocena SCA: 86

Kenia Matunda nasze mini testy i werdykt

To nie są wyniki profesjonalnego cuppingu, nie przeprowadzaliśmy grupowej oceny, zliczania punktów i analizy ziarna. To typowe odczucia po przygotowaniu kilku filiżanek. I muszę wam powiedzieć, że kawa naprawdę przyjemna.

Da się wyczuć opisywane smaki cytrynowe, na pewno też coś z owoców leśnych i kwiatów. Czyli jak to na Kenie przystało, mamy przyjemny bukiet smaków i zapachów oraz kwasowość. Po przestudzeniu kawa zaczyna wpadać również w przyjemną goryczkę, co ucieszy fanów „gorzkości”.

Naszym zdaniem, nie ma co się zastanawiać i tylko kupić sobie jedną paczuszkę na testy. Kenia Matunda jest dostępna w palarni Paloma z Wrocławia.

Werdykt: silne 7 na 10 punktów, kawa warta uwagi.

Na pewno będziemy testować w przyszłości nowe pozycje z palarni Paloma. A nasze odkrycia kawowe, będziemy udostępniali dalej.