Kawowe fakty i mity

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Jednak za każdym razem zadajemy sobie pytanie: pić, czy nie pić? Wyjaśnijmy więc sporne kwestie na temat szkodliwości picia tego aromatycznego, pobudzającego napoju.

Kawa to najpopularniejsza na świecie ładowarka do baterii naszego organizmu. Szybkie tempo życia spowodowało, że stała się nieodłącznym elementem kulturowym współczesnego społeczeństwa. Przez te wszystkie lata narosło wiele mitów na temat picia kawy. Słyszeliśmy, że zaburza rytm pracy serca, niszczy zęby i podnosi ciśnienie. Przeprowadzone badania pokazują jednak, że kawa nie tylko nie ma negatywnego wpływu na nasz organizm, ale także posiada różne lecznicze własności.

Najważniejszą zaletą kawy są jej właściwości pobudzające. Zawarta w niej kofeina usuwa zmęczenie, przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku, zwiększa odporność na stres i pobudza umysł. Dodatkowo, poprzez wspomaganie wydzielania endorfiny, czyli hormonu szczęścia, kawa poprawia nastrój oraz zmniejsza uczucie przygnębienia. Napój ten jest jednocześnie jednym z najbogatszych źródeł substancji o działaniu utleniającym, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Picie kawy nie tylko więc, nie wpływa negatywnie na nasz organizm, ale dodatkowo przynosi mu wiele korzyści. Poza najbardziej znanymi właściwościami pobudzającymi, kawa podnosi również aktywność fizyczną, poprawia ukrwienie organizmu, może nawet obniżać prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona. Zawarta w kawie kofeina zapobiega długotrwałym bólom migrenowym.

Wpływ kawy na nasze zdrowie zależy głównie od sposobu jej przyrządzenia. Dłuższy kontakt zmielonych ziaren z gorącą wodą powoduje przedostawanie się do napoju szkodliwych tłuszczów, takich jak kafestol i kahweol, które podnoszą poziom złego cholesterolu i negatywnie wpływają na pracę naszej wątroby. Najbardziej szkodliwe są więc kawy przyrządzane na sposób turecki (ziarna zagotowywane z wodą) lub zalewane wrzątkiem. Pod tym względem najlepsza jest kawa z ekspresu wysokociśnieniowego. Doskonałym rozwiązaniem są ekspresy na jednorazowe kapsułki np. Lavazza Blue. Ekspres można wydzierżawić dzięki czemu nie ponosi się kosztownej inwestycji związanej z zakupem. Z kapsułek możemy rozkoszować się espresso, latte oraz cappuccino. Oprócz najlepszego sposobu parzenia, technologia taka, pozwala na staranne odmierzenie odpowiedniej porcji kawy. A co najważniejsze w ekspresach Lavazza Blue, nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności, by za każdym razem przyrządzić tak samo doskonałą kawę.

Wbrew powszechnej opinii kawa nie szkodzi naszym zębom. Naukowcy z Centrum Badań Stomatologicznych w USA udowodnili, że jej picie wpływa pozytywnie na ograniczenie działania bakterii na uzębieniu. Okazuje się więc, że składniki obecnie w kawie przeciwdziałają procesom powodującym próchnicę zębów.

Mitem są także uzależniające substancje w kawie. Obecna w niej kofeina nie ma takich właściwości, a osoby, które nie mogą wyobrazić sobie dnia bez kawy są podświadomie uzależnione od swojego nawyku, a nie od chemicznych substancji. Dlatego spożywanie kawy przyrządzonej w odpowiedni sposób i w rozsądnych ilościach z pewnością nam nie zaszkodzi, a niesamowite doznania smakowe i aromatyczne na pewno poprawią nam dzień!