Kawa warta swojej ceny

Często spotykamy się z liczną grupą ludzi narzekających na cenę jaką muszą zapłacić za kawę. Spróbuję przyjrzeć się temu problemowi z innej perspektywy. Mam na myśli pracę jaką barista wkłada w przyrządzenie napoju. Drugim aspektem który może wpływać na wzrost cen, może być miejsce i czas.

Zapewne każdy z was widzi różnice porównując centrum lub obrzeża. Tak samo jest z kurortami i miastami turystycznymi. Tam w okresie wypoczynkowym (bałtyk-lato) (góry-zima) zmieniają się znacznie. Na podstawie rozłożenia gotowego produktu na czynniki pierwsze dowiemy się co kryję się za taką kwotą. Weźmy pod uwagę rodzaj kawy, ponieważ espresso czy Latte Macchiatto „inaczej się ceni”.

Przyjmijmy więc średnią cenę espresso. Jest to około 6 zł. Natomiast druga kawa to koszt około 12 zł. Można śmiało stwierdzić że analizując tylko Latte dotrzemy do sedna sprawy.
W skład Latte Machciatto wchodzi:

  • espresso
  • mleko
  • oraz o wiele więcej pracy gdyż przyrządzenie jest trochę bardziej czasochłonne.

Czy wytłumaczeniem może być to że płacimy za pracę baristy ? W pewnym sensie tak. Lecz zauważmy że w dzisiejszych czasach w większości sklepów, kawiarni, pubów czy restauracji płacimy tak zwaną marżę. Opłatę która jest z góry narzucona przez właściciela marki.

Czy to wszystko jest równe tej ceny ? Wliczając wysokość marży możemy otrzymać właśnie taką kwotę. Pozostaje nam się przyzwyczaić. Chyba nie zrezygnujemy z przyjemności jaką daje nam spożywanie kawy w drodze do pracy, na wakacje czy na spotkaniu.

Świetną alternatywą jest ekspres w domu. Wystarczą małe umiejętności i przede wszystkim wyobraźnia aby zrobić wymarzoną kawę.

Bardzo powszechne w sprzedaży są kubki termiczne w którym weźmiesz ją ze sobą.

P.E.K.