Wpływ prozdrowotny kawy i herbaty

Tak powszechne napoje, jak kawa i herbata, mają właściwości prozdrowotne. Możemy mieć miłą świadomość, że robimy coś dobrego dla naszego samopoczucia, gdy sięgamy po filiżankę aromatycznej Arabiki lub kubek ulubionej herbaty.

Wyniki trzech różnych, rozległych badań dostarczają nowych dowodów na to, że picie umiarkowanych ilości kawy i herbaty może być dobre dla twojego zdrowia. Niektóre testy zostały zaprezentowane na tegorocznej konferencji Alzheimer’s Association 2010 International Conference na Hawajach.

W badaniu finansowanym przez National Institutes of Health USA wzięło udział ponad 4800 kobiet i mężczyzn w wieku 65 lat i starszych. Stan ich zdrowia monitorowano przez okres 14 miesięcy, co roku uczestnicy byli poddawani testom funkcji umysłowych. Okazało się, że zdolności poznawcze osób, które regularnie piją herbatę, słabły się o 1/3 wolniej w porównaniu do tych, którzy unikali raczenia się herbatą.

Kawa i herbata pomagają przy chorobach serca

Naukowcy z University Medical Center w Utrechcie w Holandii analizowali ilość i częstotliwość picia kawy i herbaty u ponad 37.514 Holendrów przez 13 lat. Oto wyniki: ludzie, którzy pili dwie do czterech filiżanek kawy dziennie, mieli o 20 procent niższe ryzyko chorób serca w porównaniu z tymi, którzy albo konsumowali mniej niż dwie filiżanki dziennie, jak również tymi, którzy pili więcej niż cztery.

Herbata daje jeszcze większe korzyści. U uczestników pijących więcej niż sześć filiżanek herbaty dziennie zanotowano 36 procent niższe ryzyko chorób serca w porównaniu z tymi, którzy pili mniej niż jedną filiżankę. Konsumpcja trzech do sześciu filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 45 proc.

Wspomniane wyniki nie oznaczają jednak, że ludzie powinni wypijać haustem szklankę po szklance kawy lub herbaty, ostrzega T. Yvonne van der Schouw, profesor epidemiologii chorób przewlekłych w University Medical Center i współautorka badań.

– Głównym przesłaniem jest to, że ludzie, którzy piją kawę i herbatę, nie muszą się martwić, iż zwiększa to ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego – mówi prof. T. Yvonne van der Schouw. – Umiarkowane spożycie tych napojów może nawet chronić przed chorobą wieńcową -dodaje.

Wyniki badań opublikowano w internetowym wydaniu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Kawa a nowotwór

W odrębnym raporcie międzynarodowy zespół naukowców przeanalizował wyniki z dziewięciu wcześniejszych badań przeprowadzonych w Europie, Ameryce Północnej i Puerto Rico. Wzięło w nich udział łącznie 3900 osób z nowotworami jamy ustnej i gardła, grupę kontrolną stanowiło 9000 osób wolnych od tych nowotworów. Naukowcy dokonali analizy diety zwracając szczególną uwagę na ilość wypijanej przez partycypantów kawy i herbaty.

Okazało się, że ryzyko rozwoju nowotworu było o 12% niższe u kobiet i mężczyzn, którzy pijali kawę w porównaniu do tych, którzy unikali tego trunku.

Ci, którzy pili więcej niż cztery filiżanki kawy dziennie, mieli o 39 procent niższe ryzyko rozwoju nowotworu, powiedziała kierująca badaniami Mia Hashibe, adiunkt na Wydziale Rodziny i Medycyny Zapobiegawczej Uniwersytetu Utah w Salt Lake City. Jednocześnie w oparciu o wspomniane wyniki przestrzegła przed nadmiernym piciem kawy. – Ludzie metabolizuje kawę w różny sposób, więc nie powinni przyjmować tego jako generalną propozycję – wskazuje Mia Hashibe.

Naukowcy nie znaleźli związku między piciem herbaty a niższym ryzykiem tych nowotworów.
– Istnieje coraz więcej dowodów, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty [dwa do sześciu kubków dziennie] nie jest szkodliwa dla zdrowia i może mieć pewne właściwości prozdrowotne – stwierdził dr Frank Hu, profesor epidemiologii i żywienia z Harvard School of Public Health.

Kawa i herbata mogą być uwzględnione jako element zdrowej diety i stylu życia – powiedział dr Hu. – Nie należy jednak spodziewać się, że wspomniane napoje będą miały wielki wpływ na powstrzymanie chorób serca i profilaktykę raka oraz spadek funkcji poznawczych – ostrzegał.

Oto niektóre inne wyniki badań dotyczących wpływu kawy i herbaty na zdrowie:

  • Regularne picie herbaty lub kawy może zmniejszyć spadek funkcji poznawczych związanych ze starzeniem się aż o 37 procent.
  • Picie co najmniej trzech filiżanek herbaty lub kawy dziennie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu 2.
  • Picie kawy może chronić przed rozwojem raka prostaty.
  • Kawa może obniżyć ryzyko hospitalizacji z powodu problemów z rytmem serca.
  • Kofeina może zmniejszyć ryzyko raka jajnika.

Źródło: centrumpr.pl