Skąd się wzięła kawa O`Ccaffe?

Z Włoch oczywiście. Włoska rodzinna firma O’Ccaffe produkująca kawy pod taką samą marką słynie z nieustannego dążenia do perfekcji w selekcjonowaniu ziaren i dobieraniu mieszanek, które zaspokajają najbardziej wyrafinowane gusta.

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki „małej czarnej”. Niewielu jednak wie, jakie jest historyczne pochodzenie kawy. Słowo „kawa”, które wymawia się podobnie w niemal każdym europejskim języku, wywodzi się od starego arabskiego słowa „kahwa”, które oznacza „siłę podnoszącą”. Kawa to zarówno drzewo lub krzew kawowy, owoce, ziarno, jak i napój otrzymywany z uprażonego ziarna.

Kawa przywędrowała do Europy z Afryki, z lesistych gór Kaffy – średniowiecznego państwa chrześcijańskiego (obecna Etiopia), które jest jedynym miejscem gdzie do dziś spotyka się dziko rosnące kawowce. Podobno już około 2 tysięcy lat temu na obszarze dzisiejszej Etiopii uprawiano krzewy i drzewa kawowe. Od niepamiętnych czasów tubylcy jedli ugotowane owoce kawowca, przyprawione masłem i solą. Ziarna kawowe z Etiopii na terytorium obecnego Jemenu przenieśli Arabowie i zaparzyli je jako pierwsi. To także Arabowie zaczęli powszechnie stosować dodatki smakowe, jak: cynamon, kardamon, goździki czy cukier. W Europie pierwsze kawiarnie powstały w połowie XVII w a kawa bardzo szybko podbiła nie tylko podniebienia, ale i serca Europejczyków.

Wśród wielu marek kaw obecnych na rynku europejskim ogromną sławą cieszą się marki włoskie a Włosi, dzięki swojemu zamiłowaniu do kawy produkują ją w najlepszej jakości. Teraz, dzięki świdnickiej firmie M&J, która została wyłącznym dystrybutorem kaw O`Ccaffe w Polsce, również my możemy delektować się jej wyśmienitym włoskim smakiem. Sięgając po kawy O’Ccaffe możemy być pewni, że każde ziarenko znajdujące się w opakowaniu zostało bardzo starannie wyselekcjonowane a wspaniały, głęboki aromat i bogaty, intensywny smak zapewniają o najwyższej włoskiej jakości. Doskonałą jakość kaw O`Ccaffe potwierdzają liczne nagrody i certyfikaty, jakie zdobyła firma O`Ccaffe.

Ekskluzywna kawa O’Ccaffe jest szczególnie polecana do ekspresów ciśnieniowych, ale można ją zaparzać również tradycyjnymi metodami W asortymencie O`Ccaffe znajdują się zarówno kawy mielone jak i ziarniste, 250 gramowe i kilogramowe. Gama kaw O’ccaffe jest szeroka a wśród smaków królują najszlachetniejsze kawy Arabika i Robusta, o wyjątkowej intensywności, a także specjalne mieszanki, które podbiją podniebienia nawet najwybredniejszych kawoszy.

www.occaffe.com.pl

Źródło: centrumpr.pl