Tempo życia jest obecnie tak szybkie, że chcąc maksymalnie z niego korzystać, trzeba sobie pomóc. I zapewne dlatego wymyślono ekspresy ciśnieniowe, w których można przygotować kawę wprost z kapsułki.

Powodów, dla których warto zainwestować w taki ekspres, jest co najmniej kilka. Z pewnością jednym z nich jest łatwość przygotowania napojów. A ponieważ każda kapsułka zawiera taką samą ilość kawy, możemy za każdym razem liczyć na to, że będzie ona tak samo smakować. Drugi powód jest natury estetycznej, mianowicie – ciekawy design takich ekspresów. Dzięki niemu wpasowują się one idealnie we wnętrza domów i biur, zwracając na siebie uwag.

Kawa i… rosół

Kolejny powód ma istotne znaczenie dla tych, którzy lubią pić nie tylko kawę, ale i inne gorące napoje. Z ekspresów na kapsułki możemy bowiem przygotować również herbatę o różnych smakach, kawę zbożową, kakao, a niektórzy producenci oferują nawet… rosół w kapsułce. Taka gama smaków pozwala cieszyć się ekspresem całej rodzinie, ponieważ każdy znajdzie swój ulubiony napój i będzie go mógł pić do woli.

Ekspresy na kapsułki są łatwe w obsłudze. Dostępnych jest kilka modeli
ze spieniaczem do mleka, co pozwala – podobnie jak w tradycyjnych ekspresach – przygotować cafe latte, macchiato, cappuccino, czy też kakao z mlekiem. W całej gamie ekspresów na kapsułki znajdują się również propozycje dla wielbicieli włoskiego espresso.

Tendencja na lata?

Jak podaje „Puls Biznesu”, sprzedaż kawy w kapsułkach szybko wzrasta. Szacuje się, że w 2009 r. sprzedano w Polsce ponad 13 mln kapsułek, a w zeszłym roku liczba ta mogła przekroczyć nawet 30 mln.

Modę, która przyciąga coraz to nową rzeszę zwolenników i koneserów, zauważyli najwięksi producenci na rynku – obok tradycyjnej kawy, rozwijają w Polsce sprzedaż ekspresów na kawę w kapsułce. W tej sytuacji zasadnym staje się pytanie – czy ekspresy na kapsułki wyprą te tradycyjne? Pokażą to najbliższe lata.

Monika Kalisz
http://www.caffegiorno.pl/