Sztuka podawania kawy

Często sztukę picia kawy porównuje się ze stylem życia jego smakosza. Niektórzy piją „jednym tchem”, inni chcą jak najdłużej delektować się jej smakiem. Prawdziwi koneserzy kawy nie rozumieją tych pierwszych i zarzucają im bezczeszczenie tego wspaniałego napoju.

Uważają, że zarówno proces przygotowania, jak i samego picia kawy powinien być rytuałem, który wymaga odpowiedniej oprawy, czasu oraz spokoju wewnętrznego osoby.

Kawa przez wieki swojego istnienia obdarzyła nas tysiącami odmian i setkami sposobów na jej przygotowanie. Istnieje szereg różnych receptur na jej przygotowanie. Istnieją też pewne tradycyjne reguły, zarówno parzenia jak i podawania kawa.

Espresso – to kropla wody w morzu kawy. Smak i aromat zawdzięcza właśnie odpowiednieniu przygotowaniu. Powinna być przygotowana w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień bardzo wrzącej wody przenika przez drobinki kawy. Oczywiście z świeżo zmielonych ziaren kawy najwyższej jakości. Espresso podajemy w małej filiżance, lekko ogrzanej, zalanej do połowy. Z powodu jej mocnego smaku sporo osób popija ją szklanką zimnej wody.

Cappucino – ten rodzaj lekkiej deserowej kawy jest robiony na styl włoski. Powinno być przyrządzane z równych proporcji espresso, ciepłego mleka oraz pianki. Amatorzy słodszej wersji posypują ją kawałkami czekolady, kakao, czy cynamonem. Ten rodzaj kawy podajemy natomiast w większej, najlepiej jasnej filiżance.

Cafe Latte – parafrazując charakterystykę espresso cafe lata to może mleka w kropli kawy. Podawana na zimno, czasem z lodem. To świetna alternatywa dla zimnych napojów w czasie letnich upałów. Ważne zasady to co najmniej dwuprocentowe mleko (chudsze może się nie spienić) oraz chłodne i świeże mleko.

Kawa posiada tyle odmian i tyle sposobów przyrządzania, że każdy możne znaleźć swój ulubiony smak, którym będzie delektował się w zimowe wieczory i letnie upalne przedpołudnia.

Autor: CoffeeKing