Polish Brewers Cup 2011

23 maja w Warszawie, odbędą się pierwsze polskie zawody w zaparzaniu kawy metodami przelewowymi – Brewers Cup. Organizatorem wydarzenia jest polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE) oraz Colours of Coffee, gospodarzem i sponsorem imprezy jest kawiarnia Tree Some Coffee.

Brewers Cup to wyjątkowe mistrzostwa, w których sędziowie nie oceniają techniki barista, a jedynie walory smakowe zaparzonej kawy. Zawody składają się z dwóch rund i są oceniane przez trzech sędziów. Podczas każdej z rund uczestnicy przygotowują i serwują trzy, oddzielnie zaparzone kawy, po jednej dla każdego z sędziów, używając dowolnie wybranego przez siebie sprzętu, z wyjątkiem urządzeń mechanicznych, np. typu ekspres ciśnieniowy.

W pierwszej rundzie (eliminacyjnej) zawodnicy zaparzają kawę dostarczoną przez organizatora. Tu oceniane są wyłącznie walory sensoryczne (aromat i smak napoju). W rundzie drugiej (finałowej) zawodnicy zaparzają własną kawę, a występ uzupełniony jest prezentacją, która również podlega ocenie. Prezentacja ma potwierdzić umiejętności sensoryczne zawodnika, znajomość najlepszych standardów obsługi klienta, a także ogólną wiedzę na temat kawy i jej właściwości.

Przygotowana przez uczestników kawa jest oceniana w trzech etapach: w gorącej kawie sędziowie oceniają aromat, w ciepłej charakterystykę smakową i aftertaste, kiedy napój ostygnie, oceniana jest kwasowość, body i balans. Sędziowie przyznają punkty za jakość zaparzonego napoju, wiedzę i zdolności sensoryczne uczestników oraz umiejętności z zakresu obsługi klienta. Zwycięzca polskich mistrzostw będzie reprezentować nasz kraj na mistrzostwach światowych, które w tym roku odbędą się w Maastricht w Holandii. Sponsorem nagrody jest kawiarnia Tree Some Coffee.

Polska edycja Brewers Cup będzie prawdziwą gratką dla kawowych smakoszy. To również doskonała okazja aby nauczyć się mniej znanych sposobów zaparzania kawy, które z powodzeniem można zastosować w domu. Z pewnością w tym dniu najsmaczniejszej kawy w Polsce będzie się można napić w kawiarni Tree Some Coffee przy ulicy Świętokrzyskiej 32 w Warszawie!

Start godzina 18! Wstęp wolny.

Więcej informacji: Konrad Oleksak, koordynator Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE) w Polsce, e-mail: konradbarista@gmail.com