Historia Caffe Musetti

Historia Włoskiej palarni kawy “Musetti” w datach. Czyli o kawie powstającej od ponad 70 lat.

musettiHISTORIA CAFFE MUSETTI

1934: Początek
Luigi Musetti założył House of Coffee – sklep w centrum Piacenza, via Garibaldi 14. Skomponował i upalił swoją pierwszą mieszankę Musetti, sprzedawaną w sklepie.

II Wojna Światowa;
Władze przejęły sklep Musetti. Trudne czasy, nieszczęśliwie zakończone z powodu bombardowania.

Odbudowa:

Zaraz po wojnie Lugi Musetti powrócił do pracy. Wraz ze swoją żoną Dianą i dziećmi Achille i Lucia pracowali ciężko, aby spełnić swoje marzenia. Powstało legendarne auto “Giardinette”, zaopatrujące lokalne gastronomie.

Rok 1960 nową erą: pierwsza główna siedziba
Minister Umberto Tupini i Senator Alfredo Conti partycypowali w otwarciu nowej siedziby Musetti w Viale Sant’Ambrogio, niedaleko Piacenza. Dzięki temu rodzina Musetti zmieniła sposób pracy, a ich cele stały się bliższe i konkretniejsze.

Podróż Musetti:
Luigi Musetti był człowiekiem wybiegającym w przyszłość i świadomym tego, że pasja jaką darzył kawę, musi zaprowadzić go do sukcesu. Lata 70te obfitowały w pierwsze, bardzo ważne targi. Niestety był to również czas poważnej choroby Lugi Musetti, zakończonej śmiercią. Jego syn Achille Musetti przejął pieczę nad stworzoną przez ojca marką i zaczął podróżować w poszukiwaniu nowych kontaktów biznesowych. Praca Achille Musetti zaowocowała kontraktami zagranicznymi. Zaczął eksportować kawę do Francji, Stanów Zjednoczonych, Japonii, Wielkiej Brytanii. palarnia Musetti przeobraziła się w najwyższej jakości eksportową markę.

Rok 1980: Założenie konsorcjum “Piacenza Alimentare”
Konsorcjum “Piacenza Alimentare” zostało założone 1980 przez lokalną Izbę Handlową, co wpłynęło znacząco na lokalną ekonomię małych i średnich przedsiebiorców z regionu Piacenza.Achille Musetti, który zawsze myślał o przyszłości, stał się członkiem Konsorcjum. Zwiększył rozpoznawalność marki Musetti na rynku nie tylko lokalnym, ale również międzynarodowym.

Rok 2003: nowa fabryka
W 2003roku Musetti przeniosło się do Pontenure, miasto w regionie Piacenza. Zbudowana fabryka, obfituje w technologiczne innowacje, sprzyjające wzrostowi jakości palonej kawy.

Palarnia Musetti wyznaczyła nowy sposób pakowania próżniowego w atmosferze ochronnej, tak aby zachować aromat i smak prawdziwego, włoskiego espresso.

Musetti stworzyło również Włoską Szkołę Baristów dla profesjonalistów, nad którą czuwa jeden z najwybitniejszych baristów świata – Luigi Lupi. Bariści z całego Świata mają okazję nauczyć się w niej sekretów parzenia prawdziwego espresso, od Latte Art po koktajle kawowe.

2009: Musetti świętuje 75 lat istnienia
Obecnie
Lucia Musetti i jej syn Guido niezmiennie prowadzą firmę, opierając się na miłości i pasji do kawy, tak charakterystyczną dla rodziny Musetti.

Caffe Musetti w Polsce: www.musetti.pl