To lider wśród ekspresów klasy „fully automatic”. WMF stanowi podstawowe wyposażenie gastronomii w Niemczech (ponad 65.000 maszyn na rynku). WMF powszechnie stosowany jest w sieciach restauracji typu fast-food, na stacjach benzynowych, restauracjach hotelowych, w kantynach pracowniczych (samoobsługa) itp. czyli wszędzie tam, gdzie pożądana jest łatwość obsługi, niezawodność oraz wysoka jakość serwowanych napojów.
Dzięki rozwiązaniom technicznym zastosowanym w ekspresach WMF (systemy auto diagnostyczne), ekspres umożliwia otrzymanie wysokiej jakości napojów w bardzo szerokim wyborze za pomocą przyciśnięcia jednego przycisku. Obsługa ekspresu nie wymaga żadnych specjalistycznych szkoleń.
Cała oferta ekspresów WMF to kilkadziesiąt modeli ekspresów ciśnienieniowych, przelewowych (wydajność 1000 kaw/godz – Programat GV), automatów do czekolady, zimnego oraz gorącego mleka, automatyczne podajniki cukru, wózki kateringowe, termosy itp. Najnowszy model ekspresu WMF – „Prestolino” to idealna propozycja na polski rynek gastronomiczny. Aktualnie najbardziej popularnym ekspresem WMF jest ekspres PRESTO (nr. 1 na świecie, prawie 11.000 sztuk w ciągu 3 lat).
Wybrane modele WMF mogą być objęte 36 miesięcznym okresem gwarancji (umowa serwisowa).
Wszystkie modele serii Prestolino!, Presto!, Bistro! czy Cafemat (kawa filtrowana) są urządzeniami kompatybilnymi co oznacza, że istnieje możliwość doposażenia istniejących urządzeń kolejnymi urządzeniami z bardzo szerokiej oferty akcesoriów. Do każdego modelu można dopasować w zależności od potrzeb 5 róznych lodówek do mleka.
Proszę zapoznać się z podziałem ekspresów WMF pod względem wielkości sprzedaży. Każdy z n/w modeli jest kompatybilny z akcesoriami typu lodówki, podgrzewacze, systemy filtrujące itp.
PRESTOLINO – 30-75 (max 80) kaw dziennie. Warunki serwisowe takie same jak w PRESTO.
PRESTO – 50-100 (max 120) kaw dziennie
BISTRO! (3,3 KW) – 150-450 kaw dziennie
BISTRO! (6,3 Kw) – 250-700 i więcej
Strona producenta: www.wmf.de
Źródło: primulator.pl