Ekspresy kolbowe uznawane są za urządzenia o potężnych możliwościach produkcyjnych. Nic więc dziwnego, że goszczą w kawiarniach, restauracjach oraz miejscach, gdzie dzienny przepływ kawy liczony jest w dziesiątkach czy nawet setkach.
Ekspres do kawy Verona TCS włoskiego producenta Sanremo łączy w sobie dalece idący profesjonalizm okraszony klasycznym wyglądem. Dzięki wdrożeniu najnowocześniejszych metod konstrukcyjnych oraz innowacyjnych rozwiązań technologicznych to bez wątpienia najlepszy wybór dla fanatyków prawdziwego espresso, którzy nie uznają kompromisów, a przygotowanie filiżanki kawy jest dla nich prawdziwym rytuałem.
Na szczególną uwagę zasługuje tu System Kontroli Stabilności Temperatury (TCS), w którego skład wchodzą dodatkowe bojlery przypadające na każdą grupę. Optymalizacja temperatury parzenia poszczególnych mieszanek kaw, istotnie wpływa na jakość uzyskanych napojów kawowych. Stanowi to ważny element odpowiadający za ujednolicenie całego procesu finalnego – ekstrakcja kawy. Dodatkowy 9-litrowy bojler przeznaczony do produkcji pary daje możliwość intensywnego jej wykorzystania (duża ilość spienionego mleka, wyparzanie filiżanek itp.), bez obawy, że wpłynie to na jakości i wydajności procesu parzenia kawy.
Nie ma tu również mowy o niepotrzebnej stracie energii. Przy użyciu nowatorskich rozwiązań ekspres staje się niebywale energooszczędny, a zużycie spada o 30 % w porównaniu z ekspresami posiadającymi tradycyjne bojlery.
Urządzenie korzysta ze “świeżej” wody bezpośrednio dostarczonej z przyłącza (a nie z kotła) w celu zoptymalizowania jakości całego spektrum napojów przygotowywanych na bazie espresso. Aby uzyskać najdoskonalszą kawę urządzenie posiada programowalną opcję wstępnego zaparzania.
Najważniejsze innowacyjne funkcjonalności zastosowane w VERONA TCS:
- programowany czas uruchomienia i zakończenia pracy urządzenia
- Auto Back-Flush (system automatycznego mycia)
- kontrola parametrów zaparzania na wyświetlaczu LED
- programowalne parametry pre-infuzji
- programowalne parametry serwisowe i pełna kontrola informacji o eksploatacji.
Cechy urządzenia:
- wbudowana pompa objętościowa
- programowalna porcja wody
- miedziany bojler i układ hydrauliczny
- jeden podwójny wskaźnik ciśnienia
- dioda sygnalizująca stan ekspresu
- wskaźnik poziomu wody w bojlerze
- regulowana podstawka pod filiżanki
- obwód zabezpieczający (nadciśnieniowy)
- podgrzewacz filiżanek
Opcjonalnie:
- turbo para
- zewnętrzna pompa objętościowa
Źródło: http://www.brodasystem.pl