Magica Ciok jest to włoska gorąca czekolada, którą mamy w naszej ofercie. Robi się ją zawsze na bazie mleka. Zależnie jak intensywny smak się chce, można dodawać różną ilość mleka. Sugerowana proporcja to 25 g czekolady do 150 ml mleka.
1. Najprostszym sposobem zrobienia gorącej czekolady, jest to zalanie czekolady gorącym mlekiem.
2. Inna metoda to gotowanie mleka wraz z czekoladą (przez cały czas mieszając), dzięki czemu będzie gęsta.
Zależnie jakiej gęstości się chce czekoladę tyle trzeba dodać mleka, im więcej mleka tym jest rzadsza.
3. Polecana przez Włochów. Gotowanie za pomocą pary (tak jak jest przy ekspresach ciśnieniowych).
Mleko wraz z czekoladą Zagotować do 90 stopni C. I czekolada gotowa.
4. Specjalne urządzenie przeważnie stosowane w kawiarniach. Jest to zbiornik 5 litrowy,
który jest podgrzewany i podczas podgrzewania mleka z czekoladą, cały czas miesza. Powinna się przygotowywać około
1,5 godziny. Podgrzewane do 90 Stopni C, a podawane w temperaturze 60 Stopni C.
Takie urządzenia również posiadamy w sprzedaży. W takim urządzeniu czekolada może stać mniej więcej 2-3 dni.
Więcej: www.karoma.co