Kawa espresso to finezja smaku i uczta dla zmysłów – pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Opierając się na doświadczeniu, zdobytej wiedzy oraz zamiłowaniu do kawy, firma Segafredo Zanetti opracowała pięć zasad poruszania się w świecie włoskiego espresso, czyli „5M”.
Segafredo Zanetti to wywodzący się ze słonecznej Italii światowy lider w produkcji espresso i jedyna firma kontrolująca cały proces produkcji kawy – począwszy od uprawy surowca na własnych plantacjach, selekcji najlepszych ziaren, wypalaniu i mieszaniu kawy, a na akcesoriach kończąc. Dzięki takiemu podejściu znak Segafredo jest synonimem jakości włoskiego espresso na całym świecie.
Z zamiłowania do kawy
Propagowanie kultury oraz sztuki prawidłowego przygotowywania espresso to nadrzędne wartości firmy Segafredo Zanetti. Umiejętne parzenie kawy jest kunsztem, którego można się nauczyć. Zapraszamy na wycieczkę po świecie idealnego włoskiego espresso z przewodnikiem Segafredo „5M”( La Miscela – Mieszanka, Il Macianadosatore – Młynek, La Macchina – Ekspres do kawy, La Mano – Dłoń-technika, La Mission – Misja).
Po pierwsze La Miscela, czyli mieszanka
Espresso jest niczym symfonia złożona z wielu elementów. Odpowiednio zsynchronizowana – zapiera dech w piersiach, nieoszlifowana – pozostawia niesmak. Dlatego też, pierwszym etapem w przygotowaniu znakomitej włoskiej kawy jest dobór harmonijnej mieszanki – La Miscela. Doskonałą jakość można osiągnąć wyłącznie poprzez właściwe połączenie wybranych surowców. Niepowtarzalny aromat espresso Segafredo Zanetti zawdzięcza selekcji najlepszych odmian kawy – nadającej smak i zapach Arabici oraz wyrazistej Robusty, pochodzących z plantacji Nossa Senhora de Guia w Brazylii.
Segafredo Zanetti oferuje mieszanki sporządzone według autorskiego przepisu. Za dobór właściwych proporcji odpowiedzialni są najlepsi eksperci w dziedzinie palenia kawy. Połączenie najwyższej jakości surowców, unikatowej receptury oraz wieloletniego doświadczenia sprawia, że produkty Segafredo Zanetti to kwintesencja smaku i aromatu prawdziwego włoskiego espresso.
Szeroki wybór opracowanych dla gastronomii mieszanek, pozwala zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających klientów. Mocna, z czekoladowym posmakiem kawa Extra Strong, zbilansowana, słodka, delikatna kawa Mild, łagodna o aksamitnym smaku Extra Mild oraz klasyczny aromat Massimo – to tylko niektóre z propozycji Segafredo Zanetti.
Nowością na polskim rynku jest Selezione Crema – mieszanka o lekko aromatycznym oraz uwodzicielskim smaku z charakterystyczną puszystą pianką. To właśnie po kolorze i konsystencji Cremy możemy poznać, czy espresso zostało prawidłowo przygotowane.
Przygotowanie włoskiego espresso rozpoczynamy od doboru odpowiedniej mieszanki. Potem możemy przystąpić do procesu mielenia – ale o tym w następnym cyklu „Akademii Espresso” Segafredo Zanetti.