Często sztukę picia kawy porównuje się ze stylem życia jego smakosza. Niektórzy piją “jednym tchem”, inni chcą jak najdłużej delektować się jej smakiem. Prawdziwi koneserzy kawy nie rozumieją tych pierwszych i zarzucają im bezczeszczenie tego wspaniałego napoju.

Uważają, że zarówno proces przygotowania, jak i samego picia kawy powinien być rytuałem, który wymaga odpowiedniej oprawy, czasu oraz spokoju wewnętrznego osoby.

Kawa przez wieki swojego istnienia obdarzyła nas tysiącami odmian i setkami sposobów na jej przygotowanie. Istnieje szereg różnych receptur na jej przygotowanie. Istnieją też pewne tradycyjne reguły, zarówno parzenia jak i podawania kawa.

Espresso – to kropla wody w morzu kawy. Smak i aromat zawdzięcza właśnie odpowiednieniu przygotowaniu. Powinna być przygotowana w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień bardzo wrzącej wody przenika przez drobinki kawy. Oczywiście z świeżo zmielonych ziaren kawy najwyższej jakości. Espresso podajemy w małej filiżance, lekko ogrzanej, zalanej do połowy. Z powodu jej mocnego smaku sporo osób popija ją szklanką zimnej wody.

Cappucino – ten rodzaj lekkiej deserowej kawy jest robiony na styl włoski. Powinno być przyrządzane z równych proporcji espresso, ciepłego mleka oraz pianki. Amatorzy słodszej wersji posypują ją kawałkami czekolady, kakao, czy cynamonem. Ten rodzaj kawy podajemy natomiast w większej, najlepiej jasnej filiżance.

Cafe Latte – parafrazując charakterystykę espresso cafe lata to może mleka w kropli kawy. Podawana na zimno, czasem z lodem. To świetna alternatywa dla zimnych napojów w czasie letnich upałów. Ważne zasady to co najmniej dwuprocentowe mleko (chudsze może się nie spienić) oraz chłodne i świeże mleko.

Kawa posiada tyle odmian i tyle sposobów przyrządzania, że każdy możne znaleźć swój ulubiony smak, którym będzie delektował się w zimowe wieczory i letnie upalne przedpołudnia.

Autor: CoffeeKing