Uprawa kawy wymaga szczególnych warunków. Dojrzałe sadzonki kawy wymagają bardzo jasnego i ciepłego stanowiska uprawy, lecz takiego, w którym nie są narażone na bezpośrednio padające promienie słoneczne.
Najlepszym do tego miejscem będzie wystawa wschodnia jak i zachodnia. Uprawa kawy wymaga dużo cierplowości, zangażowania i miłości od strony hodowcy. Dojrzałe rośliny kawy najlepiej czują się w temperaturze, która latem oscyluje w okolicach 25°C, natomiast zimą temperatura może spaść do granic 16°C. Trzeba wiedzieć i pamiętać, że roślina kawy na zbyt duże i gwałtowne wahania temperatury reaguje zrzucaniem liści.
Latem kawę podlewamy dość obficie, używamy do tego miękkiej wody, którą wlewamy od góry doniczki, a nie od podstawki, jak to ma miejsce przy niektórych roślinach hodowanych w doniczkach. Ziemia znajdująca się w doniczce nie powinna przez długi okres czasu pozostawać zbyt mokra, dlatego ważne jest, aby po około kwadransie od proceu podlewania nadmiar wody został wylany z podstawki. Kawa lubi otaczać się wilgotnym powietrzem, dlatego latem dobrym zabiegiem będzie regularne zrasznie jej liści, natomiast w okresie zimowym zabiegi te stosunkowo ograniczamy.
W okresie od początku kwietnia do końca sierpnia roślinę powinniśmy nawozić nawozem, który nie zawiera wapnia. Doskonałym do tego zabiegu okaże się nawóz dla różaneczników. W okresie wiosennym raz na lata, a u młodej rośliny kawy nawet co roku – kawę trzeba przesadzić do większej doniczki.