Kawa to przysmak wielu ludzi. Zwłaszcza rano doceniamy jej walory smakowe. Oczywiście są różni smakosze, tak jak różne są gusta smakowe. Niektórym do gustu właśnie nieraz przypadła kawa Arabica, inni wolą kawę Robustę. Czym różnią się oba rodzaje kawy?
Coffea Arabica to najpopularniejszy gatunek kawy. Zwolennicy podkreślają jej szlachetność. Smakosze kawy arabskiej znają jej etiopskie korzenie. W porównaniu z kawą Robustą kawa Arabica zawiera mniej kofeiny (1 – 1,7 %).
Kawa arabska jest łagodna, aromatyczna i lekko kwaskowata. Ciekawostką jest fakt, że na świecie istnieje aż 20 odmian tej kawy. Za najszlachetniejszą uprawę uchodzi Arabica Excelso Kolumbia. Koneserzy uważają, że kawa kolumbijska ma jedwabisty, harmonijny smak. Są też i tacy, którzy palmę pierwszeństwa przyznają kawie o nazwie Arabica Kostaryka Tarazzu. Kawa kostarykańska ma delikatny, orzechowy smak. Poza tym jest dosyć mocna i bardzo orzeźwiająca.
Do najszlachetniejszych odmian zaliczana jest też dzika Arabica. Dzika Arabica ma charakterystyczny smak i nutę winno owocową.
Niezwykle oryginalna jest natomiast Arabica Nikaragua Superior. Ten rodzaj kawy idealnie nadaje się do espresso Arabica Nikaragua Superior jest naturalna, kwaskowata, z nutką koniaku.
Pewnie wiele osób zastanawia się jaka jest najdroższa kawa arabska. Otóż najdroższą i najbardziej luksusową odmianą tej kawy jest Arabica Blue Montain. Ten rodzaj kawy arabskiej charakteryzuje się kwaskowatością, harmonią i nutą owocową.
No a co z kawą Robustą? Robustę odkryto dopiero w XIX wieku. Czym różni się od Arabiki? Otóż Robusta jest zdecydowania bardziej wyrazista w smaku. Jest ostra i zdecydowana. Dla niektórych jest jednak zbyt gorzka. Robusta jest też bardziej odporna na warunki klimatyczne.
Ten rodzaj kawy zawiera też więcej kofeiny niż kawa Arabica. Zawartość kofeiny to 2 – 4%. Niestety kawa ta nie może pochwalić się wielością odmian. Jest tylko kilka odmian kawy Robusta.
Źródło: centrumpr.pl