„W zasadzie jest to pierwszy tego typu poradnik na rynku polskim, skierowany do osób zajmujący się przygotowywaniem kawy oraz dla baristów w naszych lokalach gastronomicznych. Czytelnik odnajdzie tu wiele cennych informacji niezbędnych do zaparzenia idealnej kawy oraz dla osiągnięcia poziomu prawdziwego baristy, od historii kawy, jej gatunków, produkcji do prawidłowego palenia, mielenia i parzenia.”
Spis treści książki:
1. Hisoria kawy
2. Rodzaje ziaren
3. Miejsca uprawy
4. Spożycie kawy
5. Sztuka tworzenia mieszanki
6. Metody przygotowania naparu
7. Espresso i rodzaje napojów kawowych na jego bazie
8. Cappuccino
9. Historia ekspresu do kawy
10. zasada działania ekspresu
11. typy ekspresów
12. Funkcje dodatkowe dostepne w ekspresach
13. Młynki do kawy
14. Woda i jej uzdatnianie
15. Zasady przygotowania najlepszej kawy
16. Bieżąca obsługa i czyszczenie ekspresu