Fascynująca podróż po królestwie kawy. Kawa, kawa, kawa… Co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat? Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Produkcja kawy na skalę przemysłową zdemokratyzowała wprawdzie jej spożycie, ale i sproblematyzowała przy okazji jej jakość.
Nie wystarczy kawę znać z widzenia… warto poznać jej rodowód – historię ziarenka od korzenia młodego kawowca aż po aromatyczną filiżankę.
Nie ma takiego sposobu przyrządzania kawy, w którym jakość samego ziarna nie grałaby pierwszych skrzypiec.
Królowa Saby delektowała się kawą dobrą z natury.
Współczesny konsument czuje się często nieco zagubiony w mnożących się na rynku rozmaitościach kawowych…
Jak dokonać dobrego wyboru?
Jakie kryteria przyjąć?
Jak przeprowadzić prosty test jakości?
Jakie alternatywne i niekonwencjonalne zastosowania ma kawa?
Jak odkryć na nowo kawowy Raj Utracony?
A zatem, tajemnicza kawo, zapraszamy pod lupę. Już czas…
I Ty możesz poczuć się jak prawdziwy kiper kawy!
Drogi Czytelniku, i Ty możesz stać się kawowym detektywem! Spróbuj samodzielnie w domu przetestować kawę ekologiczną i przemysłową. Kupując w sklepie po jednym opakowaniu każdej z nich, zwróć uwagę na to, by były one tego samego gatunku (najlepiej 100% arabica). Następnie przygotuj dwie równe filiżanki i nasyp do jednej z nich 7 gramów zmielonej kawy ekologicznej, a do drugiej tyle samo kawy przemysłowej. Zaparz obie wodą z czajnika o temperaturze około 95°C i pozostaw je na kilka godzin (nawet na całą noc). Teraz nadchodzi chwila prawdy. Spróbuj każdej z kaw (tylko nie krzyw się, że już zimna). W ten sposób można lepiej wysmakować zmiany, które zaszły w napoju po wystygnięciu i utlenieniu.
Każdy amator kawy po zapoznaniu się z książką Sary Woźny Tajemnice kawy wzbogaci swoją wiedzę o tym szlachetnym napoju.
Kordian Tarasiewicz
Sara Magdalena Woźny (ur. w 1983 r. w Wągrowcu) – absolwentka filologii germańskiej UAM w Poznaniu.
Od 2003 r. zaabsorbowana światem kawy, odbywała liczne podróże na plantacje ekologiczne w Peru, a w latach 2006-2008 zdobywała doświadczenie w palarni kawy ekologicznej w Rostocku.
W 2008 r. wydała w języku niemieckim książkę Die Geheimnisse der Kaffeekultur. Von der Wiederentdeckung des Gourmetgenusses o powrocie do tradycji i stawianiu na jakość kawy, o ratowaniu kultury spożycia kawy wbrew dzisiejszym fast foodowym trendom.
Interesuje się zależnościami między sposobem odżywiania a zdrowiem, a także podróżami oraz muzyką. Najchętniej spędza czas przy pianinie lub na długich spacerach na łonie natury. Marzy o zamknięciu się w laboratorium z ziarnem kawy i badaniem jego właściwości.
Jaką kawę pije? Oczywiście organiczną. Sama ją mieli i parzy alla brasiliana – wbrew modzie. Jak sama twierdzi: “Dobra kawa całkiem nieźle smakuje z fusami!”
Rok wydania: 2011
Stron: 264
Oprawa: broszurowa ze skrzydełkami
Format: 145×205
Pakowanie: 20
ISBN 978-83-7506-537-4
Cena: 39,90 zł (w tym 5% VAT)
Data wprowadzenia tytułu do sprzedaży: 8 marca 2011
Książkę można kupić: sklep.zysk.com.pl/tajemnice-kawy.html